Juthbacka, Evenemang

Från ullstapel till stickat plagg

6
onsdag, 06 oktober 2021
18:30 — 20:00

Vad vore nu härligare, än att sticka en varm tröja av inhemsk ull, lagom till vinterns kalla vindar och snöstormar! Den finska ullen har de senaste åren ökat enormt i popularitet. Uppskattningen av närodlat och ekologiskt tänkande har befrämjat efterfrågan på ull och fårull letas nu upp över hela världen för vidarebearbetning.

Spinnerier har grundats i Finland i ökad takt för att tillgodo se den ökade efterfrågan som hantverksboomen fört med sig. Det finns ull i Finland, det går att hantera och konsumenterna är intresserade av den. Utmaningen är att få alla parter att mötas.

När ullens producent och köpare möts föds underbara, inhemska textilier såväl av professionella som hobby-hantverkare.

Suomalainen villa -mediainfluencerna Anni och Jenni berättar hur den finska ullen på ett kvalitativt och effektivt sätt tas om hand genom att ta små steg. De berättar om ullens väg från fårgården till stickerskan och lyfter frågor om ullbranschens flaskhalsar och vikten av samarbete.

Kaffebjudning. Föreläsningen är gratis. Anmäl dig här ovan. Anni och Jenni pratar finska men du kan ställa frågor på svenska. Vid behov kan även delar av föreläsningen översättas.

image15

image16

 

Föreläsningen ordnas som en del av Leader-projektet Förstudie Fibershed.

Remsan10

Evenemanget har skapats den 14.09.2021 15:46, skrivet av Mikaela Smedinga