Slöjdfestivalen

Slöjdfestivalen ordnas virtuellt januari - mars 2021!

Logo3

Alla evenemang kommer att ordnas virtuellt, via plattformen Zoom. Till varje tillfälle får du tillsänt dig en länk med vilken du kommer in i det låsta Zoom-rummet.

Du anmäler dig till alla evenemang via fliken Anmälan här ovan. Alla evenemang har sin egen anmälningssida, det betyder alltså att du måste anmäla dig till vart och ett separat.


JANUARI

16.1.2021 kl. 10:00-12:00 - Workshop I - Färgranna stickningar, kursledare Tuulia Salmela

Vi tar oss an flerfärgsstickningens utmaningar, bekantar oss med själva tekniken, hur man gömmer garn-länkarna bakom arbetet och hur man klipper upp ett stickat plagg. Textmaterialet skickas till alla workshopsdeltagare innan kurstillfället. Om du anmält dig på svenska får du materialet på svenska.

Kursspråk svenska, hjälp fås även på finska. Pris 20 €.

87820447 2036306783182898 7930690518319628288 n

20.1.2021 kl. 18:00-19:00 - Föreläsning - Finullsfår, livet med en lantras i Norrbotten

Katarina Karlsson på Jakobgården i Norrbotten berättar om hur garnet från de egna finullsfåren kommer till. Hon driver en fårgård med en gammal lantras, där ullen har en central plats. Det finns många aspekter på fårnäringen - förutom ullen ger det mat, skinn, håller landskapet öppet och ger biologisk mångfald. Fåren är historiskt bland de viktigaste nyttodjuren i och med att det var av dem folk fick sina kläder. Det är idag lite av en återgång i och med att många börjar förädla ullen.

Föreläsningen går på svenska. Gratis.

Finull

27.1.2021 kl. 18:00-19:15 - Hantverkssamtal - Lillemor Elfgren och Alicia Trezise-Segervall

En diskussion kring temat fibrer och spinning.

Lillemor Elfgren, Limmo design, är handfärgare och textilhantverkare som jobbar främst med ull från råa fibrer till färdiga produkter. Hennes garner präglas av färgsprakande glädje och namn utanför de vanliga ramarna för vad garn brukar heta.

Hur kom det sig att Alicia, kvinnan från ”down under”, startade sitt spinneri i Koskö. Berättelsen bakom det hela, varifrån kom idén, hur gick tankarna, vad var hon rädd för, tvekade hon nånsin? Varför ville hon starta spinneriet? Hur är det att vara företagare inom hantverk idag? Hållbarhetstänket som präglar vårt samhälle, hur ser hon på det? Hur ser framtiden ut för Koskö mill?

Diskussionen går på svenska och vid behov på engelska. Gratis.


FEBRUARI

10.2.2021 kl. 18:00-19:15 - Hantverkssamtal - Linda Antus och Aja Lund

En diskussion kring hantverkande, inspriationskällor och individualitet.

Linda - Hantverkandet idag med inspiration av sociala medier.
Linda är en inbiten stickerska med en välbesökt och omtyckt blogg, som numera inte uppdateras lika flitigt som hennes Instagram-profil. Sociala medier tar över mer och mer och inspriationen man kan hitta här är ofantligt stor! Hör Linda berätta och tipsa, hur du navigerar dessa medier!
Aja - Jag är en samlare - jag vill ha mer! 
Jag är en samlare, jag vill ha mer! är en personlig samlarberättelse där Aja fördjupar sig i den samlande människans mekanismer, dels genom självreflektion och dels genom möten med andra samlare som delar med sig av sina livsberättelser och visar sina samlingar.

Diskussionen går på svenska och kan delvis översättas till finska. Gratis. 

17.2.2021 kl. 16:00-17:30 - Föreläsning - ”Coronaslöjd” – slöjdundervisning på distans, en omöjlighet?

Professor Mia Porko-Hudd och universitetslärare Juha Hartvik från Åbo Akademi berättar om resultaten från sin studie om hur slöjdlärare genomförde distansundervisning våren 2020. Vad blev möjligt att göra och vad lämnade kvar av verksamheten när slöjdsalen, materialen och verktygen samt elevgruppen och den handledande läraren inte var tillgängliga? Studien visar att slöjdundervisning på distans inte var en omöjlighet, men att verksamheten ändrade karaktär. Kom med och lyssna och diskutera!

Föreläsningen går på svenska. Gratis.

18.2.2021 kl. 19:00-20:00 - Virtuellt besök på Strömsö med Lee Esselström

Lee visar en uppsjö olika hantverk och produkter i olika tekniker som hon gjort på Strömsö och som det finns utförliga beskrivningar och videon till på Strömsös webbplats. Tillsammans kan vi söka reda på sådant som just du är intresserad av och svara på just dina frågor och önskemål. Lee har gjort många olika teknikskolor och samlingsartiklar för olika ämnesområden så vi kan ta en titt på vilka ämnesområden och tekniker du sedan kan undersöka närmare själv enligt eget intresse. Allt vårt webbmaterial är gratis och kan ses i hela världen. Många av artiklarna finns också på finska och videon har finsk textning. Passa på och fråga det just du är intresserad av, live här och nu!

Lee pratar svenska och finska. Gratis. 

 IMG 3

20.2.2021 kl. 10:00-12:00 - Workshop II - Tuftning, kursledare Anna Nordström

Kom och testa Punch Needle, eller tuftning, en växande trend bland slöjdare världen över! Punch Needle är en rolig och lätt form av broderi var du enkelt kan skapa olika mönster och strukturer på tyg som kan bli till tavlor, kuddar, väskor eller andra accessoarer och inredningsföremål. I den här workshopen gör vi en liten tavla, i priset för workshopen ingår allt du behöver.

Kursspråk svenska. Pris 35 €. 

Varblomma3


MARS

10.3.2021 kl. 18:00-19:00 - Föreläsning - Paikkaus & parsinta - Veera Jussila

Parsi ja pidä huolta vaatteistasi!
Kuinka jatkaa omien rakkaiden vaatteiden käyttöikää, eli kuinka parsia ja paikata huolettomasti omia vaatteita? Suosittu käsityövaikuttaja Veera Jussila neuvoo vinkkinsä vaatehuoltoon, sekä parsimiseen ja paikkaamiseen. Mukana paljon käytännön neuvoja ja vinkkejä.

Veera Jussila on muotoilija, käsityövaikuttaja ja innokas parsija. Hän paikkaa mieluiten vastaväreillä ja näkyvästi.

Föreläsningen går på finska. Gratis.

Parsiminen Jussila 4

11.3.2021 kl. 18:00-19:15 - Hantverkssamtal - Pirjo Lakkapää (suomeksi) och Ru Runeberg

En diskussion kring skapande i silver.

Pirjo - ”Kun elämä pakottaa kääntämään suuntaa, voi huomata päätyneensä unelmaan”.
Olen intohimoinen neuloja. Kun elämä yllätti minut, tyytyväisenä vuorotyötä tekevän kätilön, — se pakotti pysähtymään, mutta samalla myös tarjosi ajan uudelle, neulomisen rinnalle syntyneelle harrastukselle. Syntyi neulepodcast Villapesuohjelma ja sen vierellä tärkeäksi muodostui myös neuleyhteisö. Seuraava mutka matkassa kimposi minut opiskelemaan. Luovuus ja käsillätekeminen pääsivät valloilleen.
Pinjo design on syntynyt intohimosta käsillä tekemiseen. Inspiraation koruihin tarjoaa ihmiset, yhteisö, yhdessä tekeminen ja ystävyys — tahto elää ja olla käsityön keskellä, muiden käsillätekijöiden joukossa.
Pinjo design suunnittelee ja valmistaa hopeakorut sekä korusarjat käsityönä Oulussa, oman pohjalaistalon suojiin rakennetussa pajahuoneessa.

IMG 9225

Ru - Bruksföremål som konst
Hur har mitt silversmide utvecklats från formgivning av bruksföremål till konst, och vad det inneburit för förändringar i mitt arbete och sätt att se på silversmidet som ett konsthantverk. Bland annat det tangerar jag under mitt samtal.

IMG 0115

 Diskussionen går på finska och svenska. Gratis.

25.3.2021 kl. 18:00-19:15 - Hantverkssamtal - Pernilla Wikström och Daniel Berhe

En diskussion kring innovation och nytänk inom slöjden, om moderna broderier och återbruk.

Daniel - Gört ba!

Mitt namn är Daniel Berhe, uppvuxen i Umeå men rest mycket världen runt. Efter resor och år som student i Lund hamnade jag i en skog i Portugal på mina vänners mark. Där kom jag för första gången i kontakt med skedkniven och det var något extra. Nu kunde jag gå djupare in i träet än med bara täljkniven. Ett lugn och en nyfikenhet kom över mig på samma gång, vad kommer härnäst? Vad kommer träet säga? Kan jag göra så här? Jag får prova.. Att bara göra är mitt motto och det har varit så otroligt skönt. Slöjden har förändrat mig som person till en mindre självkritisk och hård människa och till en mer öppen och nyfiken person. Jag älskar slöjd och vill slöjda hela tiden, därför kom jag påSlöjdpungen som gör det enkelt och smidigt att göra just det - slöjda var som helst, när som helst. Jag hoppas inspirera att fler ska finna kniven å låta handen gå dit magen säger.

Pernilla - Moderna broderier och återbruk.

"Mitt namn är Pernilla Vikström, jag är barnmorska, 2 barnsmor och en person som hela mitt livet haft svårt att sitta still och inte göra något. Moderna broderier och återbrukstänk är det jag vill dela med mej av till er. Broderandet är min terapi där jag upplever genuin hantverkarglädje. Ett skapade i ny tappning utan normer där man fritt kan skapa nytt med gammalt i kombination med ett viktigt återbrukstänk. Alla kan vi brodera."

Diskussionen går på svenska och kan delvis översättas till finska. Gratis.

27.3.2021 kl. 10:00-12:00 - Workshop III - Brodera Paris, kursledare Elin Petronella

Lär er brodera arkitekturiska mönster! Under workshopen kommer ni få lära er tankesättet bakom ett arkitekturiskt broderimönster. Vilka stygn är användbara och varför, samt hur man vet vilken ordning olika objekt broderas. Som praktiskt exempel kommer vi gemensamt börja brodera på ett mönster av ett Parisiskt fönster med blomstrande balkong. I priset för workshopen ingår allt du behöver.

Kursspråk svenska. Pris 30 €. 

image1


 Så här går det till:

  • Du ska anmäla dig till samtliga tillfällen separat, de ordnas via Zoom.
  • När du anmäler dig till ett hantverkssamtal, Strömsö-besöket eller föreläsning, får du en länk till Zoom-rummet. Dessa tillfällen är gratis. Zoom-rummen öppnar 15 minuter innan evenemanget.
  • Då du anmäler dig till en workshop får du länken till Zoom-rummet efter att du har betalat workshopen. Då får du också tillsänt dig det material du behöver inför workshopen. Till stickningen får du ett kompendium, till tuftningen får du ett paket innehållande mönster, garn, ram och tuftningsnål och till broderikursen får du tyg, broderiram, moulinégarn, nål, mönster och karbonpapper.

 

Anmäl dig genom att klicka här.